Villanyos

Villanyos

Nr. 87, avagy Füzesabony - Ózd

2021. február 20. - közlekedés magyarországon

Szerintem szinte nincs olyan magyarországi vasútbarát, aki ne hallott volna az Eger - Putnok vonalról. Ez Magyarország egyik legszebb vasútvonala, völgyhidakkal, és 3 alagúttal. Sajnos a felső szakasz (Szilvásvárad - Putnok) 2009 óta halott, és az alsó szakaszon is alibi menetrend van érvényben. Ezen változtatni kellene. Íme az én módszerem.

0. "Egyesítés" a 87a-val

Ha valaki nem tudná: a 87a a Füzesabony - Eger vasútvonal, a 87-es féltestvére. Eredetileg egy vonalként kezelték őket, csak miután a szénbányák nagy része megszűnt, a 87-es forgalma lecsökkent, így kettéválasztották őket:

  • a 87a Egert köti be a fővonalba, így ott kínálati menetrend van (IR-vonatok)
  • a 87-es (szinte) csak kirándulóforgalmat bonyolít, így itt napi 2 pár vonattal utazhatsz.

Szerintem bődületes hülyeség ezt így csinálni, és a két vasútvonalat 1 db 87-es vonalként kell üzemeltetni. Tehát a tervezet Füzesabonytól indul.

1. Füzesabonytól Eger-Rendezőig

Itt a pályafelújításon és megállóátépítésen kívül szerintem indokolt lehet a 2. vágány (tessék megnézni a Hatvan - Selyp közötti szakaszt), így a leendő IC-k számára nem kellene Maklárnál kényszermegállást beiktatni a kereszt miatt. Andornaktályán bővíteni kéne a kínálatot, ugyanis jelenleg elég kevés vonat áll meg itt. Én hiszek abban, hogy kínálati menetrenddel több utast lehetne csalogatni a megállóhelyre. Más beruházásra nagyon nem lenne szükség, így ide nem mellékelek térképet.

2. Eger-Rendező - Eger-Felnémet, avagy az igazi összekötés

Amikor 1985-ben kihúzták a drótot Eger-Felnémetig, a célja az volt, hogy a zsákutcát jelentő egri fejpályaudvart megszüntetik és a vonatok a rendezőn át Felnémetig járjanak (egyfajta S-Bahnként). Ezt kéne megcsinálni itt is. Eger-Rendező megmaradna teherforgalomra, és Eger-Tihamér állomás is újranyílna, ez lenne a 2. vágány vége. A hátramaradó szakaszokat (Eger elágazás - Eger fejpu., Eger-Tihamér - Eger fejpu.) szerintem nyugodtan fel lehetne bontani és a helyükön új városnegyedek jöhetnének létre.

87-87a_osszekotes.png

A sárga a megmaradó, a piros a megszűnő nyomvonal. A zöld pipa Eger-Tihamér, a piros X pedig Eger fejpályaudvara.

A 2. vágány Eger-Tihamér állomásnál véget érne, mivel Eger-Tihamér és Eger-Felnémet között egyrészt nincs is hely neki, másrészt ezen a hosszúságon egy forgalmi kitérővel megoldható a sűrűbb közlekedés.

A tihaméri állomás után pályafelújításon kívül nem történne semmi. Egervár a helyén maradna, viszont a Tescónál (Eger, Nagylapos buszmegálló) létrejönne egy új egyperonos megállóhely Felsőváros néven. Ez már régóta tervben van, és jelentősen növelhetné az utasszámot. 

3. Eger-Felnémet - Szilvásvárad - Sáta

Ha a két vasútvonalat egyként akarjuk kezelni, fontos lenne, hogy egyformán üzemeljenek (dízel / villamos vontatással). Mivel Felnémetig megvan a felsővezeték, így a további szakaszokat is villamosítani kellene. 

Felnémettől Szilvásvárad-Szalajkavölgy megállóhelyig csak a pályát kellene felújítani. Szarvaskőt újra alkalmassá kéne tenni vonatkeresztekre, illetve Tardosi kőbányák megállóhelyet rekultiválni lehetne. Bélapátfalvi Cementgyár megállóhelyet az egyszerűség kedvéért Bélkőre keresztelném át.

Szilvásvárad pedig ékes példája azoknak a falvaknak, ahol a közúti keresztezés helye miatt került mindkét vasúti megállóhely a központtól távolra. Szerintem ezeket össze lehet vonni, és a ménesgazdaság telepe mellett kéne felépíteni az új vasútállomást 3 vágánnyal. A kisvasút csatlakozását pedig annak meghosszabbításával lehetne elérni: a régi iparvágány helyén a nyomvonal kijöhetne Szilvásvárad nagyállomásáig.

87_szilvasvarad.png

Szilvásváradtól Sátáig felújításon és villamosításon kívül nagyon nem történne különösebb beruházás. Nagyvizsnyón a megállót áthelyezném a József Attila út kereszteződéséhez, és kapna kitérési lehetőséget. Sátán is kellene 2. vágány az állomásra, Nekézsenynél viszont elegendő a megállóhely.

4. Sáta - Ózd

1908-ban, mikor épült a vasútvonal, lehetséges nyomvonalváltozatként felmerült, hogy Sátától a Ladány-völgyön keresztül Ózdra kellene vezetni a vonalat. Ezt végül a költségek miatt elvetették, pedig óriási forgalmat vonzott volna és vonzana ma is, ugyanis a vonal két nagyvárost (32 000, ill. 52 000 fős lakossággal) kötne össze. Ezt a lehetőséget nem szabad elszalasztani.

A vonal valahol a ladány-völgyi hajtűkanyar felénél fordulna ki balra, majd a hegyoldalban haladna az úttal párhuzamosan, de kb. hídmagasságban. Ez azért kellene, ugyanis Ózd elején a vonal egy hídon átmenne a Jánossza-völgy felől érkező út felett, majd folyamatos ereszkedéssel, valamint egy hajtűkanyarral Ózd alsó megállóhelynél becsatlakozna a 92-es számú miskolci vasútvonalba. Ózd alsót egyfajta elágazó-megállóhelyként kéne kialakítani (hasonlóan Hékédhez).

A maradék szakaszon pedig csak az egri vonal vágányának kiépítése és a 92-es vágányának felújítása történne meg, és megérkeztünk Ózdra, ahol véget érne a tervezetem.

87_sata_ozd.png

A kötelező irányba haladás tábla a ladány-völgyi elágazást akarná jelenteni.

Hogy a hátramaradó Ladányvölgy elágazás - Kiskapud - Királd - Putnok szakasszal mi legyen, én legszívesebben turistavasútként működtetném áprilistól októberig (mint pl. a Furka-hágónál Svájcban). Szerintem ez lenne a legjobb megoldás a hasznosítására, ugyanis a felszámolás nem opció.

Hát íme, az újjászületett 87-es vasútvonal. Mivel a projekt megvalósítása után Ózd irányváltás nélküli vonatkapcsolatba kerülne Budapesttel, ezért InterCity vonatok is indulhatnának az újjáépült vonalon. Hosszútávon a beruházás segítségével a Füzesabony - Eger - Ózd vasútvonal akár fővonallá is válhat, és a térség fejlődését okozná.

Kialakítása:

  • Füzesabony - Eger-Tihamér: kétvágányú, villamosított
  • Eger-Tihamér - Ózd: egyvágányú, villamosított

Vonatnemek:

személyvonat: Füzesabony - Ózd viszonylatban 2 - 2,5 óránként

Agria InterRégió: Budapest-Keleti - Eger-Felnémet óránként, minden 2. vonat Ózdig közlekedik, megállóhelyei:

  • Füzesabony (idáig az eddigi megállási rend)
  • Maklár
  • Andornaktálya (6 és 9, valamint 17 és 21 óra között érintik)
  • Eger-Tihamér
  • Egervár
  • Felsőváros
  • Eger-Felnémet
  • Szarvaskő
  • Mónosbél
  • Bélapátfalva
  • Szilvásvárad
  • Nagyvizsnyó
  • Nekézseny
  • Sáta
  • Ózd alsó
  • Ózd

InterCity: Budapest-Keleti - Ózd viszonylatban. Úgy működne, hogy a kör IC-k végére csatolnánk az Ózdra közlekedő vonatrészt, majd Füzesabonyban stokkozás történne, visszafele ugyanez. Tehát 2 órás ütem lenne. Megállók a 87-esen:

  • Füzesabony (idáig sehol nem áll meg)
  • Egervár → ez van a legközelebb Eger központjához
  • Szilvásvárad → kereszt és kisvasút miatt
  • Ózd

 Ha tetszett, amit elolvastál, akkor nyugodtan nyomj egy lájkot, és akár be is követheted a blogot, ha szeretnél még hasonló tartalmakat. A következő poszt március 6. körül érkezik, és most már 100% hogy a Pécs - Gyékényes vasútvonal (Nr. 60.) lesz a téma!

Villanyos

A bejegyzés trackback címe:

https://villanos.blog.hu/api/trackback/id/tr7116433532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása